Home
Producten
Werkwijzen
Wie ben ik
Voorlopers
ContactLabyrintloop in 12 stappen
 

De metafoor van de vlinder

Op zijn dagelijkse wandeling liep een man langs een struik vol cocons. Op een dag verscheen er een kleine opening in een van deze cocons. De man zat uren te kijken hoe de vlinder zijn lijf door de kleine opening probeerde te worstelen. Op een gegeven moment leek het of de vlinder geen vooruitgang meer boekte. Het leek of hij niet verder kon dan hij gekomen was.

De man besloot de vlinder te helpen: hij pakte een schaar en opende de cocon. De vlinder kwam er nu een stuk gemakkelijker uit, maar had een verweerd lijf. Hij was klein, met verschrompelde vleugels. De man bleef kijken want hij verwachtte dat de vleugels zich elk moment zouden openen en groter en steviger zouden worden zodat ze het lijf konden dragen.

Er gebeurde niets! Integendeel, de vlinder leefde zijn leven al strompelend. Hij kon zich slecht bewegen met zijn verweerde en verschrompelde vleugels. Hij heeft nooit kunnen vliegen.

De man was vol liefde en goede bedoelingen, maar begreep niet dat de kleine opening in de cocon en de worsteling van de vlinder om er uit te komen, de natuurlijke weg is om vocht vanuit het lijf in de vleugels te persen, zodat ze sterk worden waardoor de vlinder meteen kan vliegen zodra hij de cocon heeft verlaten. Soms zijn worstelingen precies wat we nodig hebben in het leven. Als we ons leven zouden leven zonder obstakels zouden we kreupel raken. We zouden niet zo sterk zijn als we zouden moeten zijn. We zouden nooit kunnen vliegen.

-Ik vroeg om kracht en ontving moeilijkheden om me sterk te maken
-Ik vroeg om wijsheid en ik kreeg problemen om op te lossen
-Ik vroeg om voorspoed en ik kreeg hersenen en verstand om te kunnen werken
-Ik vroeg om moed en ik kreeg obstakels om te overwinnen
-Ik vroeg om gunsten en ik ontving kansen
-Ik vroeg om liefde en ik kreeg mensen op mijn weg met problemen, die ik kon helpen
-Ik kreeg niets wat ik wilde maar ik ontving alles wat ik nodig had

Dus leef je leven zonder angst. Ga je obstakels tegemoet in de wetenschap dat je ze kunt overwinnen.

‘Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen’
schrijver onbekendSymboliek logo vlinder, klavertje 4

Het logo van de vlinder is een eigen ontwerp en schitterend qua kleurstelling en afronding vormgegeven door Paul Pastoor, grafisch ontwerper. Het prachtige boek 'Het labyrint van het geluk, een fabel over het lot', Álex Rovira & Francesc Miralles inspireerde mij me meer te verdiepen in het labyrint als metafoor voor de weg die ons leidt naar onze kern, ons wezen. In het logo komen het labyrint en de 6 krachten van mijn boek zie Wie ben ik en de uitleg bij 't Kernpad) samen in de vorm van een vlinder, maar je kan er ook een klavertje 4 in zien, het symbool voor geluk.

vlinder
Het Labyrint heeft de vorm van een vlinder (zie logo). De vlinder is een symbool voor transformatie, de veranderingsfasen, staat voor creatieve vrijheid en is het symbool voor de ziel.

lemniscaat (liggende 8)
Twee lemniscaten vormen de 2x2 vleugels. Symbool voor, Oneness. Een lemniscaat betekent bloemenguirlande (bloemslinger) en werd gebruikt wanneer een overwinnaar na een gevecht onthaald werd. De guirlande verbond hoofd, hart en handelen. Het lemniscaat omvat het eeuwigheidsprincipe. In de wiskunde het symbool voor oneindig. Het lemniscaat verbindt twee tegenpolen op een natuurlijke wijze. Tenslotte wordt het lemniscaat gezien als een liggende 8, het getal dat staat voor kracht, organiseren, realisatie en verwezenlijking.

8 paden
De 4 vleugels vormen vanuit de kern 8 paden en kunnen onder andere samen met de kern gezien worden als de visie vanuit de 9 enneagramtypes. Hierbij staat de kern voor de kijk vanuit de objectieve waarnemer. In het Amerongse bos ontspringt vanuit de 'eenzame eik' 8 paden, omsloten door een cirkelpad (het 'karrewiel') die zo met elkaar een ster vormen; het sterrenbos genoemd. Dit ligt op een paar honderd meter afstand van 't Berghuis.

vleugel
De vleugels staan voor vliegen, het ergens boven uit kunnen stijgen en het staat voor vrijheid. De 4 vleugels weerspiegelen de krachten
kiezen, kunnen, zien & leren uit mijn boek. De kracht ondersteunen is terug te vinden in de begeleiding en de faciliteiten, weerspiegeld door het lijfje in de vlinder en natuurlijk (het vinden van) de eigen ondersteuning in jezelf.

zon
De kracht creëren tenslotte is het gehele proces zelf, weerspiegeld door de zon, het ronde om de vlinder heen.

voelsprieten
De twee voelsprieten in de vorm van 2 L'en zijn de beginletters van Licht & Lucht. Starten met een open houding en blik (licht) en het effect van Labyrinting is meer lucht, leven, ruimte, het ervaren van minder zwaarte.

bloem
Het pad, de weg kan binnen de verschillende vlindervleugels vervolgd worden in de vorm van een bloem. Hiermee halen we de nectar op als extra voeding vanuit de desbetreffende vleugelkracht (kiezen/kunnen/zien/leren).